Scoala pentru o Romanie Verde

Hai să recuoaştem că noi, ăştia de am sărit de 30 de ani, nu am fost cea mai verde generaţie cu putinţă. Adică sigur că, atunci când eram în şcolile comuniste, ni se băga aia cu să protejăm pădurea, dar nu pentru că aşa protejăm mediul, ci pentru că era avutul obştesc, adică al tuturor. Iar chestiuni de astea mai înalte gen ecologie, ecologism, protecţia mediul în general (nu doar copacii) nici nu existau atunci. Ca să nu mai vorbim despre faptul că industrializarea forţată executată de Ceauşescu ne ofera privelişti cu păduri rase, cu terenuri săpate şi cu fierătanii trase alandala prin munţii patriei, despre care noi credeam că aşa trebuie să fie, să rupă natura în două, căci noi de unde să ştim că nu e bine aşa? Iar despre poluarea care trăia alături de trupurile şi sufletele noastre, ce să mai zicem?

Poate că e doar o părere, dar năvlegii care lasă mizeria prin pădure după ce se duc să îşi îndoape burdihanele cu grătare sunt cam tot din generaţia asta a noastră. O spun cu tristeţe, vă daţi seama. Şi cu o doză corespunzătoare de ruşine…

Dar putem să ne răscumpărăm păcatele, ca să zic aşa. Învăţându-i pe copiii noştri că ei pot şi trebuie să fie altfel. Arătându-le că a colecta selectiv deşeurile este extrem de important pentru societate. Mergând cu ei în natură şi arătându-le şi splendidele privelişti, dar şi mizerie pe care o fac oamenii, ca să înveţe că nu aşa trebuie să fie ei. Plantând copaci, îngrjind spaţiile verzi, respectând mediul. Până când asta le intră în obişnuiţă, până când asta devine o a doua natură. Cred că am putea spune că aceasta este o misiune pe care noi, generaţia despre care vă spun, o avem faţă de copiii noştri. Puteţi crede că vorbesc cam patetic, dar vă rog să îmi spuneţi cum altfel aş putea vorbi despre acest subiect. Cred cu adevărat că avem o misiune, exact cum am zis.

Şi mai putem face ceva: să promovăm cum putem şi cât putem de bine acţiuni precum Şcoala pentru o Românie Verde. Cu un obiectiv fabulos de-a dreptul, dar cu atât mai frumos, adică plantare a un milion de copaci. Iniţiativă pe care o susţin 100% pentru că, din păcate, nu sunt prea multe de acest gen. Iniţiatorii au realizat şi un manual de ecologie pe care puteţi să îl descărcaţi gratuit.

Sau să ne implicăm în exerciţii de solidaritate civică precum Lets Do It Romania. Sau să identificăm alte acţiuni de acest gen şi să le spunem lumii. Chiar, dacă mai ştiţi acţiuni de amploare pe zona asta, spuneţi-le, poate ajută să le vadă lumea şi aici. Pentru că a vorbi despre asta este extrem de important pentru din ce în ce mai mulţi oameni să audă că sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vor să se implice.

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.