Let’s do it Romania. Succes fizic dar esec moral?

De obicei incep genul asta de articol prin chestia care enerveaza ca sa ajung apoi la concluzia care teoretic ne uneste, dar azi incep clasic, vreau o discutie constructiva pe chestia asta, nu galagie inutila.

Acest post nu este o critica la adresa Let’s do it Romania!, dimpotriva. Oricum s-ar desfasura lucrurile de-acum incolo, voi participa la aceasta nebunie cu toate resursele pe care le am, si voi ajuta campania cu orice voi putea.

Insa, la momentul asta… eu nu sunt foarte optimist. Am urmarit constant ce se intampla, cum merge organizarea, am vazut si sprijinit buzz-ul de pe on-line, am prieteni care sunt implicati mai mult sau mai putin… eu, sincer, am emotii. Mari.

Pentru ca nu am cum sa nu compar cu ce au facut estonienii… pentru ca am urmarit cu OCC (ochii cat cepele) cum s-au organizat, desfasurat, mobilizat si apoi au executat oamenii aia. A fost o orchestra enorma si parca imposibil de orchestrat, dar mai mult de-atat… a fost o tara intreaga.

Si acum ajung unde vroiam… Let’s do it Romania! inseamna, pentru mine, inafara de a da cu matura prin tara, cea mai mare lectie de ecologie pentru romani.

Problemele noastre, din umilul meu punct de vedere, sunt doua (stai, vorbind pe tema asta, ca altfel…):

– tonele de gunoaie aruncate aiurea;

– mentalitatea.

Sa speram ca vom reusi sa strangem macar o mare parte din gunoiul aruncat tot de noi, caci tot nu-l vom putea strange, asta-i clar. Deci am putea spune ca punctul 1 din lista l-am putea rezolva.

Dar punctul doi este mai important, pentru ca noi putem face curatenia asta de cate ori vrem, dar daca nu reusim sa schimbam mentalitatea oamenilor in privinta asta… n-am facut nimic!

Unde bat? In treaba asta trebuie implicata TOATA TARA! De la mic la mare, de la catel si pana la purcel, caci altfel nu facem mare lucru. S-a propus si implicarea Armatei Romane in proiectul Let’s do it Romania!. Poate ca din punct de vedere al gunoiului strans treaba asta ar fi un mare plus. Dar din punctul de vedere al evolutiei atitudinii oamenilor catre respect fata de natura… ar fi o involutie! Daca facem asa nu reusim altceva decat sa le oferim “murdaritorilor” poienite (cosuri de gunoi) proaspete si numai bune de murdarit.

Care e legatura cu schimbarea mentalitatii? Lipsa experientei personale a cator mai multi oameni. Genul acesta de experienta face omul normal, pana atunci nu foarte interesat de mediu, sa inteleaga si – si mai important – sa-si asume ecologia. Daca oamenii vor sta acasa si se vor trezi a doua zi cu tara curata, fara sa fi facut nimic pentru asta… vor avea aceeasi atitudine: arunca, Nelule, toate jegurile, PET-urile si ambalajele pe unde-ti vine tie, ca vin apoi niste cretini imbracati in verde si strang dupa tine, manca-ti-as!

Concluzionand: ar trebui sa facem mult mai multa galagie daca vrem ca toata tara sa fie implicata in Let’s do it, Romania!. (cand mi se va cere… voi ajuta cu ce pot)

Vrei sa ajuti? Implica-te!

Revin mai tarziu cu o propunere misto pentru week-end. Pana atunci… zambiti cat mai mult si aruncati scarbele la cos!

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.