De la expert la antreprenor (și retur)

Am avut ieri un dialog plăcut și interesant cu un expert in psihologie.

Teza lui: Daca ceea ce faci nu se bazează pe niște cercetări substanțiale, nu vei rezista in piață…

Mă uitam cu uimire la argumentele lui și îmi era greu să mă concentrez….

Prin fața ochilor mi se perindau zeci de (contra) exemple de oameni mari care au făurit lumea și care nu aveau nici studii și nici nu se bazau pe anchete sociologice…

Dialogul meu cu acest om (pe care de fapt il stimez foarte mult) m-a dus cu gandul la un vechi conflict care se află de fapt la baza multor despartiri si rupturi in lumea afacerilor:

Conflictul tacit dintre experti si antreprenori.

 

Expertii spun: trebuie facut asa…
Antreprenorii spun: ținta noastră de profit este…

Experții spun: asa este corect
Antreprenorii spun: asta este cerut pe piață

Experții spun: trebuie să evităm erorile din sistem
Antreprenorii spun: hai sa folosim erorile din sistem ca să facem sistemul mai eficient

Experții spun: dacă facem asta…riscăm aia…
Antreprenorii spun: dacă riscăm aia… putem face asta…

Stiu că unii experti ar putea să aibă o reacție de respingere la citirea celor de mai sus !

Dar atenție: eu nu consider că experții sunt mai rai decat antreprenorii sau invers.

Cred insa ca cele doua extreme ale spectrului: expertii si antreprenorii ar trebui sa invete unii de la altii.

Nu exista antreprenor bun care să nu respecte experții și nu există expert de succes care să nu aibă măcar un pic de spirit antreprenorial.

Pentru experți, o bună strategie de succes ar fi aceea de a învăța vânzări (de la antreprenori, mai degrabă decât din cărți !). Asta fac patronii firmelor de avocatură sau de contabilitate sau cei ai cabinetelor medicale.

Pentru antreprenori, o idee bună ar fi să învețe metodologia de la experți suficient de bine cât să știe ce este posibil și ce nu, ca să poată evita consumul inutil de timp și resurse.

Am cunoscut recent la Bootcamp (programul de training pe care l-am creat acum 10 ani) un antreprenor care mi-a spus că el vrea să devină expert în management.

Își crescuse firma din instinct… de la zero până la un nivel confortabil, dar realiza că lipsa de cunoaștere în plan managerial îl împiedica să treacă la nivelul următor. Așa că s-a înscris la un MBA și s-a hotărât să aplice pentru un job într-o multinațională, alocând o perioadă de 7 ani din viața lui studierii managementului.

Mi-a plăcut mult abordarea lui…

În definitiv, nu avem un conflict între experți și antreprenori, ci mai curând o complementaritate între două atitudini:

Atitudinea expertului pentru care e prioritar să aibă dreptate.

Atitudinea antreprenorului pentru care e prioritar să aibă profit.

Între cele două extreme, tronează regal clientul, care e mai putin interesat de dreptatea expertului sau de profitabilitatea antreprenorului, atâta timp cât percepe că are beneficii mai mari decât avantajele celor doi (sau cel putin mai mari decât costurile lui).

Mai exact, un client va fi intotdeauna mulțumit dacă simte că a cheltuit mai putin decât a primit și dacă rezultatele pe care le obține presupun efort minim de aplicare a metodei.

În concluzie:

Oamenii cu apucături antreprenoriale și cei cu abordarea expertului ar trebui să își dea mâna mai des și să se bucure de complementaritatea evidentă pe care o au.

Rezultatul va fi clar: comunități tot mai mari de oameni se vor bucura de progres și asta îi va face doritori să finanțeze și profitabilitatea firmelor antreprenoriale și reglementarea cercetărilor științifice.

Și experții și antreprenorii ar trebui să se concentreze prioritar pe un singur lucru: Rezultate pentru beneficiar.

…și atunci, vechea întrebare retorică ”tu vrei să ai bani sau vrei să ai dreptate ?” și-ar pierde sensul pentru totdeauna !

Inspiratie !

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.