Cum un oraş izolat din România a devenit criminalitatea informatică Centrală?

Trei ore in afara Bucurestiului , Drumul National 7 română începe o ascensiune uşoară în poalele Alpilor Transilvaniei. Meadowlands da modalitate de a se prăbuşea case cu puii de găină în curtea din faţă, masina de spalat rufe pe aripi. Dar tu ştii că ai ajuns în oraşul Râmnicu Vâlcea , când veţi vedea dealer Mercedes-Benz.

Este scris în mijlocul unui câmp de ierburi, sedan strălucitoare în spatele strălucitor pereti de sticla. Chiar lângă uşa este un alt dealer de masini de lux de vânzare o varietate de alte plimbari high-end europene.E ca în cazul în care magia mare de avere a licărea clădiri de sticlă şi oţel în fiinţă.

De fapt, masini scumpe sufoca BMW străzile din Râmnicu Vâlcea a oraşului plin de viaţă de centru-top-of-the-line, Audi, Mercedes şi condus de oameni de douăzeci şi thirtysomething sportive şi lanţuri de aur şi mişcă la culoarea roşie a semaforului. Eu întreb şoferul meu cabină, dacă aceşti oameni au toate locurile de muncă de înaltă plătitoare, şi el râde. Apoi, el deţine până mâinile, palmele în jos, şi încreţeşte degetele ca tastarea pe o tastatură. “Ei fura bani de pe Internet”, spune el.

Printre oficialii de aplicare a legii din întreaga lume, orasul de 120.000 de are o porecla: Hackerville. Este ceva de un termen impropriu, oraşul este într-adevăr plin de escroci online, dar numai un mic procent dintre ei sunt hackeri reale. Cele mai multe escrocherii se specializează în comerţul electronic şi atacurile malware asupra întreprinderilor. Potrivit autorităţilor, aceste sisteme au adus zeci de milioane de dolari în zona în ultimul deceniu, alimentând dezvoltarea de cladiri de apartamente noi, cluburi de noapte, şi centre comerciale. Râmnicu Vâlcea este un oraş a cărei activitate este de combatere a criminalităţii informatice, şi de afaceri este în plină expansiune.

La un restaurant într-un cartier de blocuri şi bungalouri inchisa, ma intalnesc Bogdan Stoica şi Alexandru Frunza, două din doar patru poliţişti locali pe bate digital. Stoica, 32, este pătrat cu umeri si indesat, cu o mustaţă şi miriştea proeminent. Expresia lui rar se schimba. Frunza, 29, este curat şi bărbierit înalt. E amuzant unul. “Engleza mea va îmbunătăţi după ce am cateva beri”, spune el. Ne asezam la o masa pe marginea o curte mare, prin conducte, în limba română de muzică pop blaring.

Stoica şi Frunza a crescut în Râmnicu Vâlcea. “Masini doar pe strazi au fost cele realizate de Dacia”, spune Stoica, referindu-se la producatorul român venerabil. Accesul la informaţii a fost limitat, de asemenea: televiziune Weekday a constat din două ore de-a alerga de programare de stat, care acoperă cea mai mare parte dedicată dictator, Nicolae Ceauşescu . “Am avut o jumătate de oră de desene animate duminica”, spune Stoica.

În 1989, o revoluţie care a început cu revolte anti-guvernamentale sa încheiat cu executarea lui Ceauşescu şi a soţiei sale, şi această ţară a început trecerea la o economie de piaţă. În 1998, când Stoica terminat liceul şi am mers la Academia de Politie din Bucuresti, o altă revoluţie a fost început: Internet. Râmnicu Vâlcea a fost mai bine decât multe oraşe din această ţară relativ săracă, aceasta a avut o uzină chimică vechi de decenii şi o industrie a turismului modest. Dar mulţi bărbaţi tineri şi femei luptat pentru a găsi de lucru.

Nimeni nu stie cum sau de ce acei copii a început cu oamenii scamming pe Internet. “Dacă afli, tu să ne anunţaţi”, spune Codruţ Olaru, şeful Direcţiei de Investigare din România pe Crimă Organizată şi Terorism. Oricare ar fi motivul, a criminalităţii online era răspândită până în 2002. Cybercafés a oferit acces la internet ieftine, şi escroci în Râmnicu Vâlcea sa ocupat posta anunturi false pe eBay si alte site-uri de licitaţie pentru a atrage victimele în remisivă plăţi prin transfer bancar. În cele din urmă, agenţii FBI în Statele Unite şi Bucureşti a început să se interesate.

În primele zile, autorii nu au fost tocmai genii. Unul dintre primele cazuri din regiune a implicat o echipă cu sediul în oraşul învecinat Piteşti. Unul escroc ar posta anunturi pentru telefoane mobile; alte luat bani cu fir pentru comenzi care nu s-ar navă. Cei doi bărbaţi au făcut câteva sute de dolari de la victime în Statele Unite, şi tipul primeşte bani nici măcar nu au deranjat de a utiliza un ID fals. “L-am găsit stând într-o cafenea Internet, chat online,”, spune Costel Ion, un politist Piteşti care a fost de lucru bate criminalităţii informatice. “Tocmai a mărturisit.”

Dar, ca în orice afacere, escrocii inovatoare si adaptate. În avans o timpurie a fost de instituire servicii escrow fals: Victimele ar fi rugat să trimită plăţilor către aceste părţi se presupune încredere terţe, care au site-uri care a facut sa arate ca niste companii legitime. The escrocherii luat mai bine-a lungul anilor, de asemenea. Pentru a explica incredibil de preţuri scăzute pentru autoturismele de ocazie, de exemplu, un escroc ar reprezenta ca un soldat Statelor Unite staţionate în străinătate, cu un vehicul în casa din spate de stocare pe care el a trebuit să vândă. (Această poveste a stabilit de asemenea, o plauzibilă contact Statelor Unite de a primi bani, în loc de cineva în România.) În primii ani, hoţii ar cere pur şi simplu pentru plata în avans pentru vehiculul inexistente. Ca cuvânt al răspândirii înşelătorie, vânzătorii au început să trimită, oferind masini de inspecţie-cere pentru nici o plată, cu excepţia “transport maritim.”

Artişti con luat chiar sneakier. “Au învăţat să creeze scenarii,” spune Michael Eubanks, un agent FBI in Bucuresti . “Am văzut de e-mail între criminali cu instrucţiuni despre cum să răspundă la diferite întrebări.” Escrocii au început angajarea de vorbitori de limba engleza la ambarcaţiunile de email-uri la obiective din SUA. Specialiştii au apărut pentru a ocupa nişe în industria, proiectare site-uri false sau de coordonare la nivel de aliaţi scăzut.

Photo: Nick Waplington

escrocilor Internet şi subordonaţilor lor s-au transformat Râmnicu Vâlcea într-o placă turnantă a crimei organizate internaţionale.
Foto: Waplington Nick

Până în 2005, România a devenit cunoscut ca un refugiu pentru fraudă on-line, şi cumpărătorii au devenit abtine de a trimite bani acolo. Escroci adaptat din nou, organizarea pentru plăţile care urmează să fie cu fir la alte ţări europene, în cazul în care complicii luă numerar. Un nou nivel de intrare a evoluat, oameni care ar acţiona ca curierii şi spală bani pentru o reducere a lua. Aceste catâri bani au fost numite săgeţi, iar existenţa lor crescute Râmnicu Vâlcea la o placă turnantă a crimei organizate internaţionale.

săgeţile Mulţi au fost români care trăiesc în Europa de Vest şi SUA, unele au fost tineri din Râmnicu Vâlcea, care au mişcat peste hotare în mod expres pentru locuri de muncă. Ei ar merge pentru a firului de oficiile de transfer pentru a colecta bani de la victime, apoi se întoarce şi sârmă că banii-minus un comision de la Râmnicu Vâlcea sau de la alte săgeţi în reţea. Sistemul a servit ca un fel de firewall, făcând-o mult mai dificil de aplicare a legii pentru a urmări genii.

Înapoi acasă, poliţia locală au început să realizeze ei nevoie de oameni cu privire la criminalitatea informatică bate cu normă întreagă. Frunza, care ar studiat informatica în liceu înainte de a participa Academia de Politie, a fost de lucru cazuri de droguri în Bucureşti, când sa hotărât să vină acasă. El a ajuns aderarea Stoica, privind vânătoarea de artişti online con. Cei doi suspecţi aflat că aşteaptă clemenţă din partea poliţiei, deoarece crimele lor ţintă numai străini. “Baieti va spun de multe ori,” Eu nu sunt fura de la concetăţenii noştri, “Frunza, spune. “Dar o crimă este o crimă. Va trebui să plătească pentru el. “

In zilele noastre, Stoica şi Frunza, ocazional, se trezesc investighează o cunostinta din copilarie sau, invers, care rulează în infractorii cunoscuţi în situaţii sociale. Frunza utilizate pentru a juca la echipa de fotbal ca un suspect care a fost sub supraveghere. Aceste conexiuni au ajutat doi politisti reprezintă o provocare formidabilă pentru industria.

Un pic de după 23, Stoica hushes conversaţia noastră şi-mi spune să se întoarcă şi a verifica afară un tabel în curte, în cazul în care un mic grup de bărbaţi tineri îmbrăcaţi flashily tocmai a ajuns cu două femei care par blond abia din adolescenti lor. Bărbaţii sunt toate în curs de investigare. “Este un oras mic”, spune Stoica.

Photo: Nick Waplington

Apariţia bruscă de dealeri de masini de lux printre domeniile iarbă marcheaza intrarea în Râmnicu Vâlcea.
Foto: Waplington Nick

Definirea oraşului centrul de Râmnicu Vâlcea este un mall falnic care arata ca un iglu de sticlă gigant. Străzile sunt căptuşite cu piele strălucitoare-Vitrine accesorii, moda italiană, care deservesc o cerere alimentate de venituri ilegale. În apropierea mall-ul este un club de noapte, acum închisă de poliţie pentru că susţinătorii săi au fost umbrite.Noile constructii de grinduri înainte pe aproape fiecare bloc. Dar ceea ce iese în evidenţă în municipiul Râmnicu Vâlcea sunt birourile de transfer de bani. cel puţin două duzini de Western locaţii Uniunii se află într-un bloc de zona centrala a orasului-patru, companiei negru-galben-şi semne proliferează ca Starbucks sirena circa 2003.

Conducerea trecut un bloc de cladiri joase, cu garduri vii îngrijit tuns, Stoica observă o pereche de apartamente detinute de persoane în prezent în curs de investigare. “Nu ştiu dacă oamenii din Râmnicu Vâlcea sunt prea inteligente sau prea prost”, spune Stoica sumbru. “Ei vorbesc o mulţime de a reciproc. Un tip invata de la un alt loc de muncă. Ei cer lor de prieteni de liceu: “Hei, vrei să faci nişte bani? Vreau să te folosesc ca o săgeată. “ Apoi săgeată învaţă să facă escrocherii însuşi. “

Nu este atât de diferit de forţele care transforma un cartier în, să zicem, de modă districtul New York sau hub aerospaţiale în sudul Californiei. “În măsura în care unele expertiza este necesară, prietenii şi membrii de familie ai antreprenori originale sunt mult mai susceptibile de a avea acces la aceste resurse decât s-ar-fi criminali într-un loc izolat,” spune Michael Macy, un sociolog Universitatea Cornell , care studiază reţele sociale . “S-ar putea fi, de asemenea, resursele politice locale care oferă un grad de protecţie.”

hoţie Online ca un bilet la viaţă bună răspândit din primii pionieri la zeci de tineri, infectand structurii sociale Râmnicu Vâlcea lui. Artişti con au fost cele cu masini misto si haine de lux-copii locale a făcut bine. Şi, la fel ca şi în Silicon Valley, gruparea de operaţiuni într-un singur loc a făcut-o mult mai uşor pentru că mai mult pentru a începe. “Exista o concentraţie mare de oameni care se oferă tipurile de serviciile de care ai nevoie pentru a construi un sistem criminal”, spune Gary Dickson, un agent FBI care a lucrat în Bucureşti 2005 – 2010. “Dacă specialitatea ta este fraude licitaţie, puteţi găsi un bani pick-up tip. Dacă sunteţi un bani pick-up tip, puteţi găsi un cumpărător pentru serviciile tale. “

Stoica şi Frunza ambele se plâng că sunt lupta cu un val de neoprit cu resurse limitate. Dar ei nu au fost în întregime pretenţii de fapt, cazul în 2008, că a dezvăluit prima anatomia de fraudă reţelelor Râmnicu Vâlcea rezultă din ancheta lui Stoica a unui tânăr antreprenor pe nume Romeo Chita.

Stoica spune Chita a inceput ca o săgeată în Marea Britanie, şi el a fost bun. El a urcat rândurile şi angajat în cele din urmă câţiva prieteni pentru a stabili inelul lui. Autorităţile române au început investigarea-l in 2006, cand a inceput sa cumpere masini noi la fiecare cateva luni si merge la cluburi in fiecare noapte cu nici o sursă de venit aparent legitime. Chita a lansat un furnizor de servicii de Internet numit NetOne, pe care autorităţile cred că el a fost utilizând ca un adăpost pentru activitatea frauduloasă. Cand politistii vrut să identifice clienţii săi, spune Stoica, Chita, de obicei, le-a spus că NetOne nu a ţine o evidenţă.

Photo: Nick Waplington

Western semne Uniunii s-au multiplicat in centrul orasului ca Starbucks sirena circa 2003.
Foto: Waplington Nick

În ianuarie 2008, un informator a dat Stoica numărului de celule a doi oameni care lucrează pentru Chita. Poliţia a lovit telefoane, şi o zi următoare a bărbaţilor Chita a trimis un mesaj text cu transfer de bani secvenţe de numere de control-numeric unic necesare pentru a ridica numerar.Stoica şi echipa sa au urmat cu supravegherea Chita şi a asociaţilor săi, care a stabilit ceea ce Stoica numeşte “circuitul banilor”, traseul prin care fondurile curgea din victime în Statele Unite pentru a Chita şi alţii. Procurorii susţin că acum operaţiunea transformat în ceva un pic mai sofisticat decât de obicei Râmnicu Vâlcea înşelătorie. De exemplu, cazul împotriva lor detaliile unei con cunoscut sub numele de lance phishing-trimiterea de e-mail la companiile americane care părea a fi de la IRS, Departamentul de Justiţie, sau o alta agentie. Prin intermediul caii troieni ataşat la aceste e-mailuri, grup Chita ar putea obţine numere de companii “contul bancar şi parole. Se presupune că, ei au angajat chiar pe oameni in Las Vegas-Stoica spune ca unele au fost fără adăpost-fals pentru a deschide conturi bancare corporative şi primi banii.

În aceeaşi lună că Stoica a început urmărirea Chita, un ofiţer de poliţie oprit o maşină de viteză într-o suburbie Westlake din Cleveland, Ohio.Despre pentru a scrie un bilet, politistul a observat unele accesorii de droguri în maşină şi a arestat doi bărbaţi interior. O căutare în continuare sa dovedit până opt telefoane mobile, doua calculatoare, ID-uri false, două duzini de transfer de bani chitanţe, şi 63.000 dolari în numerar. Perechea sa dovedit a fi român şi în cele din urmă a mărturisit că a săgeţi pentru a fi o organizaţie autorităţile urmărite înapoi la Chita. Ei au petrecut cea mai mare de conducere ianuarie în jurul Midwest, iau bani de la diferite locaţii Western Union şi MoneyGram. confesiuni lor a dus la interceptarea şi supravegherea mai în SUA şi România în lunile următoare, descoperind o reţea de complici duzini de cel puţin două.

În vara aceea, autorităţile române şi agenţii FBI efectuat o serie de raiduri de pe ambele maluri ale Atlanticului. Chita a petrecut 14 luni în detenţie înainte de a fi acordat o eliberare provizorie până la finalizarea procesului său, încă în aşteptare. Pe o diagramă org depusă în biroul lui Stoica, foto Chita rămâne în partea de sus.

Class Café este un magazin de cafea primitor, cu o terasa care are vedere spre o stradă liniştită. Este aproape gol, atunci când am mers în doar proprietarul spatele tejghelei şi un cuplu de tineri la o masa din colt.

Stoica ma descurajat de la încercarea de această întâlnire, dar am vrut să ştiu ce o pivotului pretins arata. Am cere proprietarului, dacă el ştie unde Chita este, şi el se oferă să-l suni. După o conversaţie telefonică scurtă, el se blochează în sus şi mi-a spus că Chita este în Bucureşti. L-am reamintesc că Chita nu are voie să părăsească municipiul Râmnicu Vâlcea, în conformitate cu termenii de eliberarea sa, şi proprietarul zâmbeşte. El a petrece câteva minute mai mult pe telefon, apoi se blochează din nou şi-mi cere să stau. Chita este pe drum.

Eu iau o masă pe terasa. În timpul turneului nostru de oraş, Stoica a subliniat Mercedes argint Chita lui pe drum, aşa că am ignora Jaguar verde care conduce până la un barbat in bermude, pantofi de panza, si un tricou alb urca, intră în cafenea, şi se apropie de masa mea. El se prezintă ca fratele lui Chita, Marian. El a linge buzele nervos şi nervozitate cu un iPhone. “Chita vine”, spune el, după o ţigară de iluminat şi de a face unele telefoane. “Dar el e un pic beat.”

Câteva minute mai târziu, Chita plimbări după colţ şi ambles în cafenea. Băieţoasă, îmbrăcat în pantaloni scurţi, un tricou polo albastru deschis, şi flip-flops, el seamănă mai mult cu un student de colegiu decât un geniu criminal. În ciuda reputaţiei de lumea interlopa Râmnicu Vâlcea ca relativ liberă de violenţă, el a adus de-a lungul unele musculare-un tânăr în întuneric ochelari cu un tatuaj mare pe bratul lui. Garda de corp fulgerator o sticla de bere pe masă şi şnuri mâna, ca în cazul în care pregatesc pentru un meci de box.

Chita shake mâna mea dourly şi se aşază lângă mine, în căutarea departe. Alţi doi bărbaţi ni se alăture.Cuplu de tineri de la colţul vine peste pentru a saluta Chita linguşitor cu zâmbete şi strângeri de mână. Ei recunosc în mod clar el, de asemenea. Proprietara unei cafenele se ridică şi frunze. Ca el merge departe, el se uită la mine grav şi spune, “Noroc”.

Photo: Nick Waplington

Râmnicu Vâlcea a devenit Silicon Valley, din online hoţie-un loc în care gruparea de operaţiuni face boot-legat un criminal start-up mai uşor.
Foto: Waplington Nick

Omul tatuat se apleacă spre mine ameninţător. “Ai fost trimis de către Barack Obama?”, Se întreabă el. Eu spun că nu am fost, şi lumini de toată lumea, dar mă ţigări. Marian, ce în ce mai nervos, cere să cunoască adevărata mea ordinea de zi. În cele din urmă, am vraja numele meu şi spune-i să caute pentru povestirile mele pe iPhone lui. El mi-a Googles şi arată ecran pentru a fratelui său. Toata lumea relaxeaza un pic, şi voi da în tăcere mulţumesc pentru bandă largă fără fir.

Marian solicită cuplu de tineri de a traduce pentru Chita, şi acestea sunt de acord să rămână. Chita le-a să-mi spuneţi să stea, apoi mi-pats jos, întrebând dacă am purta o sârmă.

“Ce spui la acuzaţiile împotriva ta?” Cer.

“Ei sunt false”, Chita, spune, în limba engleză.

Marian adauga, “Este tot un rahat.” Pentru clarificare.

Chita continuă cu apărarea sa în limba română, şi traduce cuplu cu entuziasm. “El nici măcar nu ştie cum să vorbească limba engleză, astfel încât este imposibil pentru el sa posteze anunturi de e-mail sau schimb cu cumpărătorii”, spune tanara. “El nu are nici măcar o adresă de e-mail”, spune ea. “Cum poate el face frauda pe Internet?”

Am presa Chita despre conversaţiile urmărită, dar garda sa tatuat întrerupe tare. “Tu du-te înapoi la camera de hotel dumneavoastră, vă trimitem unele pasarica frumos”, spune el, ridicându-şi mâna pentru un nivel ridicat cinci că mă simt obligat să îndeplinească. Cei doi bărbaţi lângă el râde, şi Chita ia o trageţi final de la tigara lui înainte de a creşte de pe scaun. El este în nici un chef să discute probele.“Acest interviu este de peste”, spune Marian.

Ei hoinări din cafenea şi pe trotuar, în căutarea surprinzator banal pentru baieti acuzat de criminalitatea informatică organizat, bucurându-se de viata buna, cu putin efort sau risc. Oficialii au anihilat o fraudă câteva inele în ultimii ani, au existat doar 188 de arestări în toate România în 2010, dar scoruri rămână în afaceri.

Am rămas cu cei doi prietenos care a ajutat cu traducerea. Tânărul spune că a auzit despre Chita de la prietenii lui şi a văzut numele în ziare. El mi-a spus că a primit doar o diplomă în inginerie de la o instituţie din Bucureşti şi este acum în căutarea unui loc de muncă aici, în Râmnicu Vâlcea, oraşul său natal. “Nu am găsit nimic încă”, spune el. Gândindu lui Marian Jaguar şi Chita lui Mercedes, mă întreb dacă el va considera un loc de muncă ca o săgeată. E ca si cum mi-a spus Frunza la restaurant: “Ai arestarea două dintre ele şi 20 noi le ia locul”, a spus el. “Suntem doi ofiţeri de poliţie, şi ei sunt 2000.”

Sursa : www.wired.com

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.