Creşterea preţurilor la produsele de bază, atât reflectă şi ameninţă redresarea economică mondială

Mărfurile sunt petreceri cum este 2008. Preţul petrolului se ridică la cel mai înalt din luna octombrie a acelui an, doar timid de $ 100 pe baril. Lume preţurilor la alimente, măsurate prin Economist indicelui s ‘-au întors la vârf din iulie 2008. preţurile de cupru, care au sarit cu 17% de la începutul lunii noiembrie, sunt la un mare-timp toate. Câştigurile recent reflectă redus îngrijorarea cu privire la perspectivele economice globale, a ajutat de-a lungul de Federal Reserve, care a anuntat oa doua doză de facilitarea cantitative în luna noiembrie a anului trecut.

Vă faceţi griji este că preţurile materiilor prime extravagant poate provoca un alt clătina în economia mondială. Creşterea preţurilor materiilor prime acţiona ca un impozit de consum, transferul veniturilor de la gospodării şi firme care folosesc resursele pentru companii şi ţări care le produc. , Deoarece producătorii au tendinţa de a economisi mai mult din venitul lor decât consumatorii, mărfuri mai scumpe năpusti asupra cererii globale.

Preţul petrolului a împins lumea în recesiune în trecut, cel mai evident în anii 1970. De vina pentru recesiune mare recenta este de obicei pus la uşa crizei financiare, dar este adesea uitat că economia Americii a fost în scădere pentru aproape un an înainte de colapsul bancii de investitii Lehman Brothers.

James Hamilton, un profesor universitar la Universitatea din California, arată cu degetul la petrol. El crede că această creştere a preţului petrolului de la începutul anului 2007, explică în mare măsură recesiunea între sfârşitul anului 2007 şi al treilea trimestru al anului 2008. Gospodăriile înăsprit lor baierele pungii în care acestea s-au găsit dedică aproape 7% din cheltuielile lor de energie. Acea parte a căzut înapoi la 5,5%, înainte de ultima creşterea preţurilor la petrol a început.

În afara America, alimente are o cotă mai mare decât a energiei în coşurile de cumpărături consumatorilor “-şi, astfel, în prea inflaţiei (vezi tabelul). În ţările în curs de dezvoltare, creşterea preţurilor la alimente poate fi un umane, precum şi un dezastru economic. În Asia la începutul anului 2008 un vârf în preţul orezului a dus la tulburari pe scară largă şi încercările disperate de guverne pentru a asigura aprovizionarea mai mult. În decembrie, în India, de exemplu, preţurile la alimente au crescut la o rată anuală de 14%, şi acolo a fost o rula pe ceapa, o materie primă dietetice.

Precum şi consumatorii impozitare, sau, mai rău, mărfuri drag împinge în sus inflaţia globală, ca cele mai recente numere din zona euro şi Marea Britanie spectacol. Deşi manuale sugerează băncile centrale ar trebui să “uite printr-un” one-off creştere a preţurilor materiilor prime, care oferă doar un impuls temporar la inflaţie, factorii de decizie politică monetară fret despre efectele secundare.

Cu inflaţia acum peste zona Băncii Centrale Europene confort şi aproape dublu Bank of ţintă Angliei, presiuni pentru a ridica ratele dobânzilor este în creştere. Până în prezent, aceste bănci centrale au avut loc din nou, având în vedere reducerile mari la locul cheltuielilor publice luând, creştere lentă şi resurse inactiv. Spre deosebire de unele economii emergente, unde ratele au fost ridicate, aceste economii bogate sunt departe de supraîncălzire. Dar creşterea preţurilor materiilor prime ar putea inclina balanta riscurilor, cauzând politici să-şi piardă nervoase lor. Politica de strângere ar putea acţiona ca o piedică în continuare pe creştere, ameninţând eventual de recuperare.

Unele confort pot fi luate de la faptul că, deşi unele preţurile materiilor prime sunt mai sus nivelul din 2008, rate ale inflaţiei de mărfuri sunt încă sub ceea ce ei au fost apoi. De exemplu, preţurile la produsele agricole alimentare au crescut cu 37% pe un an în urmă, întrucât, în 2008 rata de creştere a atins la 75%. Jonathan Anderson, economist la UBS, o bancă, crede că preţurile produselor alimentare la nivel mondial ar trebui să crească cu un alt 50% faţă de nivelurile actuale pentru inflaţia globală de alimente de preţ pentru a ajunge la înălţimi de 2008. Şi el crede că este puţin probabil: nu există nici un semn de energie masive şi creşterea preţurilor îngrăşămintelor văzut în 2008. Asta este, parţial, pentru că inflaţia anuală a preţului petrolului este rulează la 17%, comparativ cu 100% la apogeu în 2008.

Dar echilibrul între cererea şi oferta de petrol este un motiv de îngrijorare. Întrucât recentele creşteri ale preţurilor alimentelor reflecta multe întreruperi temporare de aprovizionare (cum ar fi seceta şi inundaţiile), creşterea preţului petrolului este ca urmare a cererii puternice de producţie şi stagnarea. Lutz Kilian, de la Universitatea din Michigan, sugerează că, dacă consumul de energie este redus sau noi surse de aprovizionare gasit o recuperare completă de la criza financiară va împinge preţul petrolului înapoi la cote înalte de la mijlocul anului 2008.

În plus, preţurile materiilor prime sunt în creştere, la un stadiu incipient în cadrul ciclului economic. Jeffrey Currie de la Goldman Sachs griji că, după cum recupereaza americane cererea de petrol, se va “ciocni-te pe Facebook împotriva” China, care este consumatoare de petrol 23% mai mult decât a făcut-o în 2007, precum şi 63% mai mult cupru, bumbac 18% mai mult şi soia şi câteva cazuri mai mult de vin prea (a se vedea articolul următor). Cu redresarea mondială fragil şi dezechilibrat, preţuri mai mari prime sunt ultimul lucru de care lumea are nevoie chiar acum.

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.