Chiar ne cauta angajatorii pe Facebook?

Una din cititoarele noastre ma intrebat:

Vreau sa-mi schimb locul de munca si am inceput sa trimit CV-uri. Am auzit ca mai nou, angajatorii te cauta si pe Facebook. Este adevarat? Si daca este, cum ii pot atrage de partea mea? Cum sa-mi modific pagina de Facebook asa incat sa impresioneze?

Eu am raspuns:

E adevarat ca in vest retelele sociale incep sa fie una din variantele din ce in ce mai des folosite de angajatori pentru identificarea talentelor cele mai potrivite pentru organizatie. Dincolo de eforturile de recrutare vizibile care au inceput sa fie comunicate si prin intermediul acestor platforme, utilitatea majora a Facebook-ului pentru un angajator este de cautat cu precadere in informatiile specifice pe care poate sa i le ofere despre un candidat.

Din punctul de vedere al candidatului, retelele sociale (si implicit Facebook) ar trebui sa fie inca o modalitate inspirata de a se “comunica”, dincolo de CV-ul traditional si de adesea necititele scrisori de intentie. Este posibil ca odata admisa aplicatia ta la un job facut public, angajatorul sa te “caute” si pe Facebook pentru a afla mai multe despre ce te intereseaza, despre ce citesti, ce iti place si ce nu, ce prieteni ai etc. Toate astea comunica ceva despre cine esti ca persoana publica, aspecte cat se poate de importante in incercarea de potrivire a candidatului cu organizatia.

Daca e mai putin probabil sa poti sa ii atragi pe angajatori prin intermediul profilului tau deFacebook in aceasta etapa in care ne aflam, ceea ce poti incerca sa faci este sa te comunici printr-un limbaj de calitate si alegeri inspirate pentru profilul tau.

Iata si cateva sugestii concrete:

1.     Care sunt paginile carora le-ai dat Like si ce comunica ele despre tine?

2.     Ce poze cu tine ai in profil? Incearca sa eviti imagini care nu te prezinta intr-o lumina civilizata.

3.     Cum arata postarile de pe peretele tau? Sunt mesaje de calitate care comunica ceva despre ceea ce te preocupa (ceva la care lucrezi sau despre care ai citit etc) sau o serie neinspirata de mesaje de la aplicatiile de jocuri pe care le folosesti?

4.     Ti-ai completat toate sectiunile profilului cu informatii corecte? Daca, de exemplu, intr-un CV nu incurajam listarea hobby-urilor si preocuparilor extra-profesionale decat foarte putin, profilul de Facebook este un loc bun in care sa iti dai frau liber imaginatiei si sa prezinti adevarata masura a pasiunilor tale (dar limiteaza-te la cele care pot fi desfasurate fara probleme in “lumina zilei”).

E putin probabil ca un angajator sa te invite la un interviu doar pe baza profilului tau de Facebook, dar simplul fapt ca acesta iti ofera posibilitatea de a intregi o imagine pe care si-o formeaza despre tine cineva care (te) priveste din afara e un motiv suficient de puternic sa il folosesti cu atentie de acum inainte.

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.