Beneficiile oferite de CSR pentru companii

In data de 27 martie 2012 am onoarea de a fi speaker si de a reprezenta Centrul “Actionam Responsabil!- Reteaua Sociala RSC” Sibiu la o conferinta organizata de Camera de Comert si Industrie Sibiu pentru membrii sai (companii mici si mijlocii, dar si companii mari). Fiind antreprenor, bininteles ca voi vorbi despre beneficiile oferite de CSR companiilor si tocmai despre acest subiect doresc sa va prezint ideile mele in acest articol.

De ce sa fie o companie interesata sa faca actiuni de CSR (corporate social responsibility, cum spun englezii, responsabilitate sociala corporatista cum au tradus romanii)? De ce sa investeasca banii in asa ceva? Care sunt beneficiile sale directe? Voi incepe cu un argument pe care il prezint de foarte multi ani pe piata romaneasca- orice actiune de CSR poate spori imaginea companiei si reputatia sa. In viziunea mea, daca imaginea unei companii poate fi creata prin strategii de marketing si alte minunate instrumente, reputatia aceleiasi companii trebuie castigata.

CSR-ul pot fi asimilat unui proces de management al reputatiei, prin care urmarim toate actiunile acelei companii in public (in special cele ce rezulta din activitatea de PR, marketing si nu numai), dar si opiniile altor entitati (cum ar fi ziare, televiziune, competitori, mediul online, etc.) fata de aceste actiuni. Astfel, includem in CSR toate acele modalitatile prin care o companie isi poate castiga recunoasterea in fata opiniei publice, a competitorilor sai si isi poate aloca o pozitie de top in domeniul de activitate. Daca brandul unei companii este promisiunea acesteia fata de clientii sai, atunci reputatia este modalitatea in care livrezi acea promisiune!

Orice actiune de CSR poate ajuta compania ta sa se diferentieze de competitorii din piata in care activezi. Pentru ca CSR-ul iti confera acel vot de incredere care este indispensabil pentru relatiile de business de lunga durata. Daca ar fi sa facem un top al riscurilor pe care si le asuma o companie, pe primul loc s-ar afla pierderea reputatiei urmat indeaproape de lipsa de diferentiere fata de competitori. Gandeste-te ce fel de actiuni de CSR poti face pentru a te plasa in fata competitorilor!

Vorbeam mai sus de promisiunea unei companii fata de clientii sai, aspect extrem de important cand esti jucator in afaceri. Fara clienti nu ai business. Ce-i drept in Romania putine companii sunt constiente de importanta clientilor si se preocupa de loializarea lor. Iata ca CSR-ul poate fi o metoda foarte buna pentru loializarea clientilor si inmultirea lor, dar si pentru loializarea brandului. Observam ca foarte multe companii si-au creat fundatii sau colaboreaza indeaproape cu fundatii sau organizatii non-guvernamentale, creand evenimente/actiuni / produse impreuna care au ca obiectiv final sprijinirea unei comunitati, a unei etnii devaforizate, a unei grupe de varsta cu probleme. Prin astfel de actiuni de CSR compania isi castiga un bun renume in fata clientilor, care simt ca si ei au pus umarul la schimbarea conditiilor de trai in acea comunitate, spre exemplu.

Dar pentru o companie nu doar clientii sunt importanti, ci si angajatii sai. Prin actiuni de CSR poti atrage si pastra angajati extrem de valorosi pentru companie. Pun foarte mare accent pe incurajarea companiilor de a incepe programe de CSR pentru proprii angajati, cu scopul de a-i implica in viata de zi de zi la locul de munca si de a-i face partasi la actiunile de schimbare pozitiva a comunitatii sau mediului inconjurator. Primesc de foarte multe ori intrebarea: Dar cand au timp angajatii sa mai desfasoare actiuni de voluntariat? Daca acea companie isi pune ca obiectiv de business actiunile de CSR, aloca resurse atat de timp cat si de bani pentru a derula programa de CSR in care sa-si implice angajatii. Este, in viziunea mea, cel mai bun mod de a-ti loializa angajatii si de a le spori motivatia de a se implica in activitatea profesionala. Te-ai gandit ce fel de actiuni de RSC poti face astfel incat sa implici angajatii tai? Vrei sa plantezi pomi? Sa vizitati un centru de batrani sau copii? Folositi-va imaginatia pentru a crea programe unice si personalizate avand la dispozitie resursele companiei voastre.

Mai am inca un argument pentru a va determina sa adoptati programe de CSR in compania voastra: actiunile de CSR pot sa va scada costurile si chiar sa va sporeasca profitul. Doar sunteti oameni de business si aveti mereu in minte cum sa va cresteti modalitatile de obtinere a profitului. De fapt, in aceasta directie m-am specializat: datorita profesiei mele de sociolog si specialist in audit organizational si resurse umane, ajut diversele companii (de diverse marimi si plasate pe tot parcursul tarii) sa isi scada costurile si sa isi sporeasca profitul. Aici chiar trebuie sa ma credeti pe cuvant ca acest lucru este posibil, pentru ca fiecare companie are specificul sau si fiecare beneficiaza de un program de analiza a nevoilor si a resurselor adecvat. Cresterea profitului poate fi datorata sporirii notorietatii companiei, a fidelizarii clientilor si angajatilor, a diferentierii fata de competitori etc. Secretul consta in a reusi sa integrezi actiunile de CSR in strategia de business a companiei si sa iti doresti sa faci acest lucru, apeland la un consultant extern!

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.