4.4. Moartea este inconştienţă

Din cele ce am învăţat până acum despre suflet şi spirit, ar trebui să rezulte că atunci când moare, o persoană nu mai are conştiinţă. În timp ce acţiunile celor supuşi lui Dumnezeu vor fi recunoscute de El (Mal. 3:16; Apoc. 20:12; Ev. 6.10), nu există nimic în Biblie care să sugereze că avem o formă oarecare de conştiinţă în starea de moarte. Este greu să contrazicem următoarele afirmaţii în legătură cu aceasta:

–          “Suflarea lor (a oamenilor) trece, se întorc în pământ; şi în aceeaşi zi (moment) le pier şi planurile” (Ps. 146:4).

–          “Cei morţi nu ştiu nimic… şi dragostea lor, şi ura lor, şi pizma lor au murit” (Ec. 9:5, 6). Nu există “înţelepciune în locuinţa morţilor” (Ec. 9:10) – nu există gândire deci nici conştiinţă.

–          Iov spune că la moarte el va fi “ca şi cum nu ar fi fost” (Iov 10:18); el a văzut în moarte uitarea, inconştienţa şi lipsa totală a existenţei pe care am avut-o înainte de naştere.

–          Omul moare asemeni animalelor (Ec. 3:18); dacă omul supravieţuieşte morţii în mod conştient,  nici Scriptura, nici ştiinţa nu spun nimic despre aceasta

–          Dumnezeu “îşi aduce aminte că suntem ţărână. Cât despre om, zilele lui sunt ca iarba: şi înfloreşte ca floarea de pe câmp… nu mai este; şi locul pe care-l cuprindea nu o mai cunoaşte” (Ps. 103:14-16).

Că moartea este inconştienţă, chiar şi pentru cei credincioşi, este demonstrat de numeroasele rugi ale servitorilor lui Dumnezeu pentru a permite ca vieţile lor să fie prelungite, deoarece ei ştiau că după moarte nu vor mai putea să preamărească şi să glorifice numele lui Dumnezeu, de vreme ce moartea era o stare de inconştienţă. Ezechia (Is. 38:17-19) şi David (Ps. 6:4, 5: 30:9; 39:13; 115:17) sunt cele mai bune exemple în acest sens. Se face adesea referire la moarte ca somn sau odihna, atât pentru cei credincioşi cât şi pentru cei slabi (Iov 3:11, 13, 17; Dan. 12:13).

S-au adus suficiente argumente pentru ca noi să putem susţine ferm că în Biblie nu se regăseşte populara idee că cei credincioşi ar ajunge într-o stare de beatitudine şi răsplată în Ceruri imediat după moartea lor. Adevărata doctrină a morţii şi a naturii omului ne dă un mare sentiment de pace. După toate traumele şi durerile din viaţa omului, mormântul este locul uitării totale. Pentru cei care nu au cunoscut cerinţele lui Dumnezeu, această uitare va dura pentru totdeauna. Niciodată vechile probleme ale acestei vieţi tragice şi neîmplinite nu vor mai apare; speranţele şi temerile deşarte ale minţii umane nu vor mai fi astfel realizate sau ameninţate.

În studiul Bibliei, există un sistem al adevărului ce trebuie descoperit; totuşi, din păcate, mai există şi un sistem al erorilor în gândirea religioasă a omului, datorat neatenţiei în studierea Bibliei. Eforturile disperate ale omului de a îmblânzi finalitatea morţii l-au făcut să creadă că are un “suflet nemuritor”. O dată ce se acceptă că un astfel de element de nemurire există în om, devine necesar să se creadă că acesta merge undeva după moarte. Acest lucru a condus la ideea că la moarte trebuie să existe o diferenţă între soarta celor drepţi şi soarta celor răi.

S-a tras deci concluzia că trebuie să existe un loc unde merg “suflete nemuritoare bune”, numit Rai, şi un loc unde merg “sufletele nemuritoare rele”, numit iad. Am arătat mai devreme că un “suflet nemuritor” este o imposibilitate biblică. Celelalte idei false inerente în gândirea populară vor fi analizate în cele ce urmează:

  1. Că răsplata pentru vieţile noastre ne este oferită la moarte sub forma faptului că “sufletul nostru nemuritor” este asociat unui loc anume.
  2. Că separarea dintre cei drepţi şi cei răi ar avea loc la moarte
  3. Că răsplata pentru cei drepţi e să meargă în Rai
  4. Dacă toată lumea are un “suflet nemuritor”, atunci toţi vom merge fie în Rai, fie în Iad.
  5. Că “sufletele” rele vor merge într-un loc de pedeapsă numit locul Iad.

Scopul analizei noastre nu este doar negativ; detaliind aceste puncte, suntem siguri că vom exprima multe elemente ale adevărului Bibliei care sunt părţi vitale ale adevăratei imagini a naturii omului.

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.