4.3. Spiritul omului

Există o confuzie nefericită în mintea multor oameni între suflet şi spirit. Aceasta este agravată de faptul că în unele limbi şi traduceri ale Bibliei, cuvintele englezeşti “suflet” şi “spirit” au un singur echivalent. “Sufletul” care se referă în principal la toate elementele componente ale unei persoane, poate uneori să se refere şi la spirit. Însă există în mod normal o diferenţă de sens între “suflet” şi “spirit” aşa cum sunt ele folosite în Biblie; sufletul şi spiritul pot fi “separate” (Ev. 4:12).

Cuvântul ebraic şi cel grecesc pentru “spirit” (“Ruach”, respectiv “Pneuma”) se mai poate traduce ca:

Viaţă                       Spirit

Minte                     Vânt

Răsuflare

Am studiat ideea de “spirit” în Studiul 2.1. Dumnezeu Îşi foloseşte Spiritul pentru a păstra creaţia naturală, inclusiv pe om. Spiritul lui Dumnezeu care se află în om este deci forţa vieţii omului. “Trupul fără spirit este mort” (Iacov 2:26). “Dumnezeu a suflat în nările (lui Adam) suflare (spirit) de viaţă, şi omul s-a făcut astfel suflet viu (vieţuitoare [Gen.2:7])”. Iov vorbeşte de “suflarea lui Dumnezeu” ca fiind “în nările mele” (Iov 27:3, cp. Isa. 2:22). Spiritul vieţii din noi ne este deci dat la naştere şi rămâne atâta timp cât trupul nostru este viu. Atunci când spiritul lui Dumnezeu este retras dintr-o vieţuitoare, aceasta moare imediat – spiritul este forţa vieţii. Dacă Dumnezeu “şi-ar lua înapoi spiritul şi suflarea: tot ce este carne ar pieri deodată, şi omul s-ar întoarce în ţărână. Dacă ai pricepere, ascultă lucrul acesta” (Iov 34:14-16). Ultima propoziţie face aluzie la faptul că omului îi este greu să fie de acord cu această prezentare a naturii sale reale.

La moartea noastră, când Dumnezeu Îşi ia înapoi Spiritul, nu moare doar trupul, ci întreaga noastră conştiinţă încetează. Această aprecierea a lui David l-a făcut să aibă încredere în Dumnezeu şi nu în fiinţele slabe precum omul. Psalmul 146:3-5 se opune clar pretenţiilor umanismului: “Nu vă încredeţi în cei mari, în fii oamenilor, în care nu este ajutor. Suflarea (spiritul) lor trece, se întorc în pământ (ţărâna din care suntem făcuţi); şi în aceeaşi zi le pier şi planurile. Ferice de cine are ca ajutor pe Dumnezeul lui Iacov”.

La moarte, ţărâna se (va) întoarce în pământ cum a fost, şi spiritul se va întoarce la Dumnezeu, care l-a dat” (Ec. 12:7). Am arătat mai devreme că Dumnezeu este prezent peste tot prin Spiritul Său. În acest sens “Dumnezeu este Spirit” (Ioan 4:24). Când murim “respirăm pentru ultima dată”, în sensul că spiritul lui Dumnezeu din noi ne părăseşte. Acest spirit este absorbit în spiritul lui Dumnezeu care ne înconjoară; deci la moarte “spiritul se va întoarce la Dumnezeu”.

Deoarece spiritul lui Dumnezeu susţine întreaga creaţie, acelaşi proces al morţii are loc şi la animale. Oamenii şi animalele au acelaşi spirit, sau forţă a vieţii în ei. “Căci soarta omului şi a dobitocului este aceeaşi; aceeaşi soartă au amândoi: cum moare unul aşa moare şi celălalt, toţi au aceeaşi suflare; deci omul nu întrece cu nimic pe dobitoc. (Ec. 3:19). Autorul merge mai departe şi spune că nu există nici o diferenţă evidentă între locurile unde spiritul omului şi cel al animalului merg (Ec. 3:21). Această descriere a oamenilor şi animalelor care au acelaşi spirit şi mor de aceeaşi moarte, se referă la cele spuse înainte că atât oamenii cât şi animalele, care au spiritul vieţii de la Dumnezeu (Gen. 2:7; 7:15), au fost distruşi prin aceeaşi moarte în timpul potopului: “”Şi a pierit orice făptură care se mişca pe pământ, atât păsările cât şi vitele şi fiarele, tot ce se târa pe pământ, şi toţi oamenii: tot ce avea suflare de spirit de viaţă în nări… a murit… toate făpturile vii au fost nimicite” (Gen.21:23). Observaţi cum Ps. 90:5 aseamănă moartea cu potopul. Geneza 7 arată clar că în termeni fundamentali, omul se află în aceeaşi categorie cu “toate făpturile vii”. Aceasta datorită faptului că are acelaşi spirit al vieţii în el precum acestea

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.